Dubai şehrinin, palmiye şeklindeki yapay Jumeirah adası, 828 metrelik dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa, yelkenli formatındaki ve denizin üzerine yapılmış olan Burj Al Arab Oteli, Alışveriş merkezinin içine yapılan kayak merkezi Ski Dubai gibi turist çekmeye yönelik pek çok harikalarına eklenecek yeni özelliği “Drone Taksi”leri olacak. Çünkü çağımız dronelar ve robotların yer aldığı akıllı şehir çağı öyle değil mi?

Bu drone taksilerin, Dubai’de servis vermeye temmuz ayında başlayacağı duyurulmuştu. Henüz başlamadı ama Dubai drone taksi hizmetine ilişkin ilk testini gerçekleştirdi. 2 kişilik, 18-rotorlu, 9 bataryalı insansız araç, Körfez kıyısında bir kum şeridinin üstünde beş dakikalık bir test uçuşu gerçekleştirdi. Uçuş, Veliaht Prens Şeyh Hamdan bin Muhammed tarafından izlendi. Alman Volocopter firması, aracın pillerinin 40 dakikada dolduğunu ve bununla 50 km/saat hızında 30 dakikalık yol alınabileceğini belirtiyor.

Autonomous air taxi (AAT) yani Otonom Hava Taksisi adını taşıyacak olan servis, yolcuları istediği yere değil, şehir genelinde önceden belirlenmiş rotalarda uçuracak yani bir nevi “ring” servisi gerçekleştirecek. Şehrin ulaşım kurulu, test periyodunun ekim ayında başlayacağını ve ilgili mevzuatın oluşturulmasına kadar 5 yıllık bir sürenin geçebileceğini açıkladı.

Volocopter firması da, drone taksilerin beş yıl içinde yaygın bir şekilde işletmeye başlanacağını ve akıllı telefonlardaki bir uygulama üzerinden –aynen Uber gibi– çağırılabileceğini düşünüyor.

Ama uzmanlar drone’lar konusunda endişeli, 5 yıl sonra havada ayrıca kurye drone’lar olacak gözüküyor. Yanısıra kuşlar, binalar ve diğer drone taksiler. Bunların hepsi acaba nasıl koordine edilebilecek.

Ergun DİNÇER tarafından kaleme alınan bu haber yazı turk-internet.com sitesinden alınmıştır.