Dünya’nın En Uzun Bisiklet Yolu Hatay’da Açıldı

Koronavirüs sebebi ile vatandaşların toplu taşıma yerine kullanabileceği alternatiflere ilgisi arttı. Kolay ulaşılabilir olması sebebi ile bisiklet, scooter kullanımı geçmiş senelere göre artarken ülkemizde de çeşitli şehirlerde bisiklet yolları sayısı artmaya başladı. Türkiye’de şu an ortalama 20 ila 25 milyon arası bisiklete binen kişi varken düzenli olarak bisiklet süren kişi sayısının ise ortalama 2,5 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Yapılan bisiklet yolları ile bu sayıların daha çok arttırılması planlanıyor. Bu planlamalarla birlikte;

Hatay’ın Arsuz-Samandağ ilçelerini birbirine bağlayan hem karayolu hem de bisiklet yolu geçtiğimiz haftalarda açıldı. Hatay’da açılan yol 25 kilometre uzunluğa sahip toplam 10,3 metre genişliğinde olan yolun 8 metresi çift şerit olarak tasarlanırken geri kalan kısım tamamen bisiklet yolu olarak tasarlandı. 2,3 metre genişlikte bisiklet yolu sağlanırken, 25 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun bisiklet yolu oldu.

Hatay’dan gelen güzel haberler sonrası Ankara Büyükşehir Belediyesinin de, “Bisiklet Yolu Projesi“nin Milli Kütüphane-Anıtkabir güzergahındaki 1. Etabın Anıtpark-Beşevler kavşağı arasındaki bölümü tamamlandı.Belediyeden yapılan açıklamaya göre, EGO Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri Milli Kütüphane-Anıtkabir güzergahında yer alan 1. Etabın Anıtpark-Beşevler kavşağı arasındaki bölümünü hizmete açtı. Böylece 53,6 kilometrelik bisiklet yolu projesinin ilk etabının 1400 metrelik kısmı tamamlandı.Büyükşehir Belediyesi, 9 etaptan oluşan bisiklet yolu projesinin ilk etabını bariyerlerle ve çizgilerle araç trafiğinden ayırarak güvenliği de sağladı.Bisiklet yolunu kullanmaya başlayan Başkentliler, projeden çok memnun olduklarını ifade ettiler.

Ülkemizde sadece bu iki şehirde değil İstanbul, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, Antalya, Çanakkale gibi bir çok şehrimizde de bisiklet yolları bulunurken Konya’da bulunan 550 km bölünmüş bisiklet yolu New York’tan sonra Dünya’nın en uzun bisiklet yoluna sahip 2. Şehri olarak bilinmekte.Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği olarak böyle sevindirici haberleri duymaktan ve sizlerle paylaşmaktan çok mutluyuz ülkemizde sürdürülebilir ulaşım çözümlerinin daha da artacağına ve iyileştirileceğine olan inancımız tam.