ERİŞİLEBİLİR ULAŞIM HİZMETLERİ KAPANIŞ TÖRENİ

Geçen hafta Ankara’da kapanış çalıştayı düzenlenen Türkiye’de Yolcu Yaşımacılığı Hizmetlerinin Erişebilirliği Projesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit TURHAN, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK , Dernek Başkanımız ve aynı zamanda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Sayın Erol YANAR’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Çalıştaya ülkemizi çeşitli alanlarda gururla temsil eden engelli sporcularımızda katıldı. Dernek Başkanımız Erol YANAR’ın açılış konuşması ile başlayan törende Sayın YANAR ‘Projenin başladığı günden bu yana 2 yılı aşkın süre geçti. 2 yılda sahanın fotoğrafını çektik, hassasiyetleri tespit ettik, yol haritamızı oluşturduk, farkındalığı artırdık” dedi.’ Bakan TURHAN ise asıl işin bundan sonra olduğunu söyleyerek, “‘Biz üzerimize düşeni yaptık, bundan sonrası başkalarının işi’ diyecek halimiz yok. Özellikle yerel yönetimler ve yerel organizasyonlarla iş birliği halinde ülkemizi erişilebilir ulaşım hizmetleriyle doldurup, taşırmamız gerekiyor. Yani kapsamlı yerel eylemler oluşturmak gerekiyor. Akademide erişilebilirlik müfredatına yer açmak gerekiyor. Ulaşım modlarına özel planlamaların geliştirilmesini sağlamak gerekiyor. Bilgilendirme çalışmalarını yaygınlaştırmak gerekiyor. Erişilebilirlik alanında ülkemize özel bir veri tabanı oluşturmak gerekiyor. Elbette tüm hizmetleri, uygulamaları, çalışmaları, kullanım durumu gibi işleyişe ilişkin konuları izlenebilir hale getirmek gerekiyor. Bunları yaptıktan sonra ülkemiz, erişilebilir ulaşım hizmetleri konularında önemli mesafeler kat etmiş olacak” diye konuştu.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından koordine edilen AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Türkiye’de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişebilirliği Projesi 16 Ağustos 2017’de başlamış ve 24 ay devam etmiş olup projenin amacı hareket kısıtlılığı olan bireylere yaşlı ve engelli kişilerin yolcu taşıma hizmetlerine ve yaya alanlarına erişimini kolaylaştırmaktır.İki yıl süren proje kapsamında Erişilebilir Yolcu Hizmetleri taşıma hizmetlerinin yaygınlaştırılması için eğitim çalışmaları ve farkındalık faaliyetleri yürütülmüş, Projenin her aşamasında, ulaşım sektörünün tüm temsilcilerini bir araya getirerek erişilebilirliğe ilişkin sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı çalıştaylar düzenlenmiştir.