TCDD T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü

www.tcdd.gov.tr
Anafartalar Mahallesi Hipodrom Caddesi No:3 Altındağ / ANKARA
Kurum Hakkında
Bugünkü milli sınırlarımız içerisindeki demiryollarının tarihi 23 Eylül 1866 yılında 130km'lik İzmir - Aydın Demiryolu hattının imtiyazı ile başlar.

24 Eylül 1872 tarihinde demiryolu yapım ve işletmesini gerçekleştirmek üzere Demiryolları idaresi kurulur.

Cumhuriyetin kurulması ve demiryollarının devletleştirilmesine karar verilmesinin ardından demiryolu işletmeciliği için 24 Mayıs 1924 tarihinde Nafıa Vekaletine bağlı "Anadolu - Bağdat Demiryolları Müdüriyeti Umumiyesi" kuruldu.

"Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü" adıyla 1939 yılında Münakalat Vekaletine (Ulaştırma Bakanlığı) bağlandı.

1953 yılından itibaren "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD)">/strong> adı altında İktisadi Devlet Teşekkülü haline getirildi. TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ bağlı ortaklık olarak TCDD bünyesinde hizmet vermektedir.

Demiryolu taşımacılığının serbestleştirilmesi ve TCDD'nin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında TCDD Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılarak TCDD altyapı işletmecisi, TCDD'nin bağlı ortaklığı olarak yeni kurulan TCDD Taşımacılık A.Ş.14 Haziran 2016 tarihinde tescili gerçekleştirilerek faaliyetlerine başlamış ve tren işletmecisi kuruluş olarak tanımlanmıştır.

TCDD, halen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.