Hızla gelişen teknolojiler günümüz toplumunun ekonomik ve sosyal hayat tarzını derinden etkilemektedir. Bunun ulaşım alanındaki en belirgin yansıması ise hareketliliğin artması olmuştur. Özellikle karayolu ağırlıklı gelişen ulaşım sistemlerinde artan hareketliliğin olağan sonucu olarak trafik sıkışıklığı, kazaların artması, çevre kirliliği gibi problemler ortaya çıkmaktadır.

Artan hareketliliğin olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak, en azından azaltacak ve aynı zamanda gelişmeye destek verecek "sürdürülebilir ulaşım" bütün toplumların ortak hedefi durumundadır. Ulaşım sistemlerinin ölçek ve karmaşıklığı dikkate alındığında bu hedefin teknoloji destekli ciddi bir planlama ve yönetim yapısı olmaksızın sağlanabilmesi güçtür. Çözüm olarak, başta bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler olmak üzere, farklı alanlardaki gelişmelerden ulaştırma alanında yararlanılması, başka bir ifade ile etkin ve verimli Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) geliştirilmesi yoluna gidilmektedir.

Akıllı Ulaşım Sistemlerinin amacı yol güvenliğini, yol kapasitesini, hareket kabiliyetini, seyahat konforu ve hızını artırırken, ulaşımın insan, çevre ve enerji kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, böylece birey ve kurumların günümüzdeki ve gelecekteki verimliliğini artırmaktır. Bu amaç doğrultusunda bu alanda çalışan gerçek kişi ve kurumlarla birlikte teknolojik altyapıyı oluşturan fiziksel ve yazılımsal donanımlardan oluşan sistem aktörlerinin de birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışmaları sistemin devamlılığı açısından ön şart olarak kabul edilmektedir.

AUS TÜRKİYE Akıllı Ulaşım Sistemleri konusunda çalışan resmi kurum ve kuruluşları, ticari firmaları, STK’ları, üniversiteleri, yazılım firmalarını, belediyeleri velhasıl Akıllı Ulaşım Sistemleri alanı ile ilgili tüm aktörleri tek çatı altında toplayarak, bu aktörlerin daha başlangıçta bir bütünlük ve birbirleri ile uyum içinde çalışan, birbirleri ile aynı dili konuşan, belirlenecek standartlar doğrultusunda ürün ve hizmet üreten ve böylece ülkemizin iş gücü ve mali kaynaklarından en yüksek verimin alınmasını sağlayacak bir sektörün oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla UAB tarafından hazırlanan Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi 2014-2023 ve Eki Eylem Planında (2014-2017) yer alan eylem uyarınca 2016 yılında kurulmuş ve 2018 yılında İçişleri Bakanının oluru ile Türkiye kelimesini kullanmasına izin verilmiş kuşatıcı ve tamamlayıcı bir dernektir.